Kylmä vesi ei houkuttele uimaan kuin kaikkein karaistuneimpia. Lämmitys – useimmiten lämpöpumppu – onkin monelle uima-altaan lisälaite numero yksi.

Samalla lämpöpumppu on kuitenkin hankinta, johon kannattaa olla valmis sijoittamaan hiukan enemmän.

Hintaerot markkinoilla olevissa uima-altaiden lämpöpumpuissa ovat suuria. Mutta niin ovat muutkin erot, joita ensimmäistä lämpöpumppua altaalleen hankkiva ei välttämättä osaa huomioida.

Lainatakseni erästä muun myymämme allaslaitteen ranskalaista edustajaa, heidän kokemuksensa Keski-Euroopan näkökulmasta on: ”Everybody wants Fairland”.

Tämän kirjoituksen tarkoitus onkin avata tarkemmin, miksi. Miksi kiinalainen lämpöpumppuvalmistaja Fairland on saavuttanut tällaisen aseman lämpöpumppujen ”johtotähtenä”, joka hinnastaan huolimatta houkuttelee asiaan perehtyneitä ostajia jopa harvalukuisia Euroopassa valmistettuja lämpöpumppuja enemmän?

Fairland:n laadunvalvonta vakuuttaa

Fairland on tehnyt yli 20 vuotta etulinjan kehitystyötä uima-altaiden lämpöpumppujen parissa. Heillä on siis etumatka, jota toisten on vaikea kuroa kiinni. Kehittynyt tekniikka on varmasti ensisijainen menestyksen salaisuus, mutta palataan siihen tarkemmin kirjoituksessa myöhemmin.

Vertasin Fairland:ia lämpöpumppuvalmistajana ”johtotähtenä” tunnettuun autovalmistaja Mercedes Benz:iin, ja tein sen ensisijaisesti laadukkaan valmistuksen vuoksi, joten lähdetään liikkeelle siitä.

Fairland ilmoittaa epäonnistumisprosentikseen alle 1% kansainvälisesti. Millä siihen päästään? Erittäin tarkalla laadunvalvonnalla. Jokaista valmistunutta laitetta koekäytetään 45 minuutin ajan, mutta laadunvalvonta ulottuu myös tuotannon jokaiseen vaiheeseen tätä ennen. Tutustu laadunvalvonnan prosessiin tarkemmin: https://www.fairland.com.cn/quality-control.

Me olemme maahantuoneet Fairland lämpöpumppuja vuodesta 2017, ja laatu on osoittautunut paikkansa pitäväksi. Meille tällä on tietenkin iso arvo. Kun allaskauppaa tehdään ihmiseltä ihmiselle, vastaten itse myös mahdollisista takuuhuolloista, luotettava laite on kullanarvoinen.

Fairland vetoaa myös asiakaskokemukseen, ja sekin pitää paikkansa. Maahantuomme allaslaitteita useammalta toimijalta; jos on tarvetta tekniselle tuelle, Fairland hoitaa homman ehdottomasti sujuvimmin. Nopeasta toiminnasta hyötyy tietenkin erityisesti lämpöpumpun omistaja.

Nopeus ja energiatehokkuus samassa paketissa

Lämpöpumppujemme nimessä on mallin lisäksi sanat TurboSilence Inverter; mitä ne tarkoittavat?

Inverter viittaa luonnollisesti siihen, että nämä ovat täysinvertterilämpöpumppuja. Mutta niin olivat jo ensimmäiset kuusi vuotta sitten myymämme Fairland:n lämpöpumput.

Sen jälkeen Fairland on kehittänyt lämpöpumppujen tekniikkaa eteenpäin.

”Turbo” kertoo mahdollisuudesta käyttää laitetta 120% teholla ns. Booster-tilassa. Booster-tila on tarkoitettu käytettäväksi altaan lämpötilan nopeaan nostamiseen. Se on siis tila, jonka valitset kauden alussa, kun lämmität altaan haluttuun tavoitelämpötilaan.

Kun tavoitelämpötila on saavutettu, päästään hyödyntämään laitteen energiatehokkaimpia Smart- ja Silence-tiloja. Smart-tilassa laite toimii 20-100% teholla veden lämpötilasta riippuen, ja laitteen nimessäkin mainittu ”Silence” ylläpitää lämpötilaa erittäin hiljaisesti käyden 20-60% teholla.

Ja mikä parasta, et joudu sähkölaskua odotellessa vain luottamaan laitteen energiatehokkuuteen ja pieneen sähkönkulutukseen. Sähkönkulutus on koko ajan todettavissa, koska laitteissa on reaaliaikainen virrankulutuksen näyttö!

Alla AXR13-mallin teho- ja hyötysuhdekäyrät suhteessa ilman lämpötilaan laitteen toimiessa eri toimintaprosenteilla. (Kunkin mallimme käyrät löytyvät laitteen tuotekuvista.)

Käyrä Fairland AXR lämpöpumpun lämmitystehosta eri tuotantoprosenteilla suhteessa ilman lämpötilaan.
Käyrä Fairland AXR lämpöpumpun hyötysuhteesta (COP) eri tuotantoprosenteilla suhteessa ilman lämpötilaan.

Käyriä katsoessasi huomaat myös, että lämpöpumppua ostaessa on todella syytä kiinnittää huomiota siihen, mille ilman lämpötilalle laitteen arvot kerrotaan! Mikäli teho ja hyötysuhde kerrotaan vain esim. ilman lämpötilalle +26°, ei annetuilla arvoilla ole paljonkaan arvoa edes Suomen kesässä – saati sitten syyskeleillä.

Hiljainen laite on miellyttävä

Äkkiseltään ajattelisi, ettei uima-allaslaitteiden äänitasolla voi olla suurtakaan merkitystä, jos kyseessä on ulkoallas.

Mutta tässä lämpöpumppu eroaa muista allaslaitteista – lähinnä allaspumpusta, joka pitää toki jonkin verran ääntä. Tai vaikkapa vastavirtalaitteesta. Miksi? Koska muut allaslaitteet sijoitetaan suojaan laitetilaan.

Uima-altaan lämpöpumppu taas sijoitetaan vapaasti terassille tai muulle tukevalle alustalle. Laitteen tulee saada vapaasti ilmaa joka puolelta, joten sitä ei voi sijoittaa laitetilaan – tai terassin alle, johon moni sen mielellään laittaisi. (Eikä myöskään rakennuksen seinään seinätelineellä talon ilmalämpöpumpun tapaan.)

Mutta mikä sitten on hiljainen?

Esim. AXR10-mallin äänenpaine on metrin päässä laitteesta 38.5 – 45.5 dB. Vaihteluväli selittyy laitteen käyntitavalla; hiljaisin käyntiääni on laitteen toimiessa Silence-tilassa, äänekkäin luonnollisesti Booster-tilassa laitteen käydessä 120% teholla.

Käytännössä laitteen äänitaso on samanlainen kuin jääkaapin hurina, joka sekin vaihtelee. Jääkaapeista erittäin hiljaisina malleina pidetään laitteita, joiden äänenpaine jää alle 40 dB – tuon rajan AXR10 lämpöpumppu alittaa myös 50% teholla toimiessaan.

Mutta lämpöpumppuahan ei toki tarvitse sijoittaa altaan vierelle oleskelualueelle. Usein se sijoitetaan esim. lähettyviltä löytyvän rakennuksen kulman taakse, kuitenkin mielellään max. 10m päähän altaasta.

Jos lämpöpumppu on 10m päässä altaasta, on AXR21-mallinkin äänenpaine enää 22.9-30.8 dB. Toisin sanoen: jos lämmität isoa allasta tavoitelämpötilaansa 120% teholla, kuulet 10m päähän äänen, joka vastaa hiljaista kuiskausta, kärpäsen surinaa tai lehtien havinaa.

”Kyllä lämpenee”

Tämä on se palaute, jota kuulemme asiakkailta – ja jonka haluamme toteutuvan jokaisen asiakkaan kohdalla.

Itse laitteen lisäksi paras lopputulos saavutetaan lämpöpumpun oikean mitoituksen, altaan peittämisen ja riittävän käyntiajan yhdistelmänä.

Lämpöpumppujemme tuotetiedoissa on ilmoitettu suositeltu altaan mitoitus, minkä ohella kannattaa ottaa huomioon mm. suunniteltu uintikauden pituus. Esim. 25m3 altaalle kävisi lämpöpumpuksi sekä AXR10 että AXR13. Jos ajatuksenasi on pitää allas lämpimänä mahdollisimman pitkälle loppuvuoteen, on hyvä harkita AXR13-mallia.

Altaan peittäminen on tärkeää – ja ennen muuta järkevää – jos allasta lämmitetään. Lämmönhukan estämiseen kesäaikana riittää hyvin esim. kelluva allaspeite. Mutta jos punnitset kahden altaasi vesikuutioihin sopivan lämpöpumppumallin välillä, ja altaassasi on allaskate, riittää katteen ansiosta yleensä lämpöpumpuista pienempi malli.

Lämpöpumppumme toimivat -15° asti, eli ihan läpi vuoden ei lämpöpumpulla voi allasta lämmittää. Luonnollisesti myös teho ja hyötysuhde putoavat kylmillä keleillä, kuten taulukosta (edellä) huomasitkin. Mutta kunhan allas on sään mukaisesti peitetty, voi lämpimästä vedestä nauttia kuitenkin erittäin pitkälle loppuvuoteen.

Sään mukainen peittäminen tarkoittaa, että kelluva allaspeite ei kylmillä keleillä yksistään riitä. Myös allaskatteen alla vedenpinnalla tarvitaan lisäeristettä, kun aletaan olla nollakeleissä ja pakkasilla. Ota tarvittaessa yhteyttä, niin neuvomme tarkemmin!

Riittävä suodatinkierron käyntiaika on lämmityksen kannalta myös oleellinen, sillä suodatinkiertoon asennettava lämpöpumppu voi olla päällä vain, kun allaspumppu on päällä. Jos kierto on pitkään poissa päältä, ehtii veden lämpötila laskemaan, jolloin lämpöpumpun on työskenneltävä enemmän lämmön nostamiseksi. Hyötysuhde on parhaimmillaan, mikäli laite saa olla päällä vähintään 15 h vuorokaudessa.

Tämä siis kesällä ja lämpötilan ollessa plussan puolella. Pakkaskeleillä suosittelemme ehdottomasti pitämään suodatinkiertoa päällä 24/7, jotta laitteet eivät pääse jäätymään. Ja kun lopetat uintikauden, ja laitat altaan talvisäilytykseen, muistathan irrottaa liittimet, ja huolehtia, että vesi pääsee valumaan lämpöpumpusta pois!

Alkuperäinen kirjoitus julkaistu v.2017, päivitetty 1.6.2023.