Suunnitteletko uima-allasta?

Näin rakennat uima-altaan

Suunnittelusta kaikki alkaa – oikeanlainen allas oikeaan paikkaan

Altaan rakentaminen alkaa huolellisesta suunnitelmasta. Me olemme mielellämme mukana neuvoen alusta alkaen. Ensimmäisenä allasta suunniteltaessa päätettäväksi tulee altaan sijoituspaikka, josta usein onkin ajatus, kun altaan hankintaa aletaan miettiä. Altaan sijoituspaikkaan vaikuttavat kiinteistön muut rakennukset, kulkuyhteydet altaalle sekä turvallisuusnäkökulmat.

Valittu paikka ja ympäristö ohjaavat jo osaltaan uima-allastyypin valintaa, samoin kuin altaan haluttu koko ja muoto. Tärkeä kysymys on myös se, onko allasta tarkoitus upottaa maahan.

– Valikoimastamme hirsialtaat ovat lähes poikkeuksetta kokonaan maanpinnalle asennettavia altaita. Sopivassa ympäristössä hirsiallas on hyvännäköinen ja melko helposti asennettava vaihtoehto.

– Teräspeltirunkoisista Uimaan –altaista löytyy vaihtoehtoja niin maanpinnalle asennettavaksi kuin upotettavaksikin. Parhaiten ne soveltuvat kohteeseen, jossa altaan ympärille on tarkoitus rakentaa korkea terassi. Tällöin allasta ei upoteta kokonaan maahan eikä maanrakennuksessa tarvitse huolehtia siitä, ettei ympäröivä maa-aines paina allasta kasaan.

– Maanhan upotettaessa eniten vapautta allasrakentamiseen saa, jos päättää rakentaa rungon itse. Maahan upotettaessa runkorakenteena toimivat parhaiten valuharkot riittävällä raudoituksella (esim. Lammin Betonin MH-200). Myös filmivanerirunkoisia altaita on rakennettu vuosien varrella paljon. Allaspussi asiakkaan rakentamaan runkoon tehdään mittojen mukaan valitusta PoolLiner -vaihtoehdosta. Vakiomitoilla verkkokaupastamme löytyy myös valmiita allaspaketteja, jotka sisältävät kaiken, mitä välttämättä tarvitaan rungon lisäksi toimivan altaan rakentamiseen.

Jo allasta suunniteltaessa on hyvä miettiä allaslaitteiden sijoittamista. Hiekkasuodatin, allaspumppu ja muu tekniikka täytyy sijoittaa tilaan, jossa ne ovat suojassa sateelta ja auringonpaisteelta. Tilan pohjalla tulee olla myös riittävä viemäröinti. Hyväksi havaittu tapa on rakentaa altaan päätyyn laitetila, josta putkitus on helppo kuljettaa altaan ympärillä. Laitteet on mahdollista sijoittaa myös lähellä sijaitsevaan rakennukseen.

Allasprojekti etenee vaiheittain

Kun paikka on valittu, hanke alkaa maanrakennussuunnitelmalla. Perustustapaan vaikuttaa alueella oleva maalaji. Pääperiaate niin maahan upotetun kuin pinnalle asennettavan altaankin kohdalla on sama: pehmeät maalajit kuoritaan pois, pohja salaojitetaan ja perustetaan sepelillä. Altaan lämpöeristäminen maasta on tärkeää sekä routimisen ehkäisemiseksi että maakylmyyden eristämiseksi altaan vedestä. Sepelikerroksen päällä XPS-eristelevyillä (esim.Finnfoam) on riittävä kantavuus, erinomainen eristyskyky, eivätkä ne ota vettä sisäänsä styroxin tavoin.

Eristelevyjen päälle aloitetaan allasrakenteiden asennus. Allasrakenteet tarkoittavat joko suoraan itse allasta (Uimaan-altaat, Hirsialtaat), tai altaan runkorakenteita kuten betonilaattaa tai anturaa harkkoseinälle. Kun allasrunko on valmis, eristetään maahan upotettujen altaiden kohdalla myös seinämät.

Huom. Pyydäthän yksityiskohtaiset ohjeet altaan perustamisesta ja rakentamisesta / asentamisesta jo suunnitteluvaiheessa!

Suodatinkierron ja muun allastekniikan (mahdolliset valaisimet, vastavirtauintilaite tms.) vaatimat läpiviennit huomioidaan valuharkkorunkoista allasta rakennettaessa ennen betonitäyttöä, muihin allasrunkoihin ne tehdään rungon pystytyksen jälkeen. Sitten on aika asentaa allaspussi, joka kiinnitetään yläreunastaan. Läpiviennit allaspussiin tehdään veden paineen venytettyä sen paikalleen, ja altaan hiljalleen täyttyessä asennetaan suodatinkierto valmiiksi. 

Selviääkö ensikertalainen altaan ja laitteiden asentamisesta?

Yleensä selviää. Pääsääntöisesti voi ajatella, että jos asiakas rakentaa itse altaan rungon, ei allaspussin ja laitteiden asentamisessa ole yleensä ongelmia. Mutta tutustumalla allastyyppikohtaisiin rakennus- ja/tai asennusohjeisiimme selviää tarkemmin työvaiheet ja tarvittava osaaminen kunkin allastyypin kohdalla.

Pääosa asiakkaistamme asentaa altaansa itse, ja me neuvomme aina tarvittaessa. Asennuspalvelua emme yleensä pysty tarjoamaan, mutta meillä on yhteistyökumppaneinamme kokeneita allasasentajia, joiden yhteystietoja annamme pyydettäessä.

Allas on pystyssä, siinäkö kaikki?

Altaan ympäristö rakennetaan toiminnallisesti ja visuaalisesti kyseiseen paikkaan sopivaksi. Allas voidaan ympäröidä terassilla, ja myös maahan rakennetun allasrungon verhoilussa käytetään usein tarkoitukseen soveltuvia terassilautoja. Kivi- ja betonilaattoja käyttämällä saadaan aikaan myös käytännöllinen kulkureitti altaalle, sillä nurmikolta altaaseen kuljettaessa tulee jaloissa aina roskat mukana. Vinkkejä oman näköiseen toteutukseesi voit etsiä kuvagalleriastamme!

Kerran kunnolla tehty allas yllättää helppoudellaan!

Omasta uima-altaasta haaveilevat saattavat pelätä altaan hoidon vaikeutta tai siitä aiheutuvaa vaivaa. Pienen alkuperehtymisen jälkeen altaan hoito koetaan kuitenkin tavallisesti varsin helpoksi, ja laadukkaalla allastekniikalla varustetun, toimivan altaan hoidossa riittää usein puolisen tuntia kerran viikossa.

Jos ongelmia tulee, on tärkeää, että huolto toimii nopeasti. Meidän periaatteenamme on myydä ainoastaan laatutuotteita ja varastoida niin laitteet kuin varaosatkin omassa varastossamme, joten saamme myös huoltoon tulleen laitteen nopeasti takaisin matkaan. Tärkein tavarantoimittajamme on alan suurin valmistaja, espanjalainen Astral Pool (www.astralpool.com). Olemme Astral Pool:n ainoa virallinen kumppani Suomessa.

Kaikennäköisissä allashaaveissa, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Ps. Teemme yhteistyötä muutamien alan yritysten kanssa ympäri Suomea. Jos olet alalla ja haluat laajentaa näkökenttää, ota yhteyttä, niin katsotaan mitä saamme aikaan yhdessä.