Laadukkaasta allasmuovista valmistettu allaspussi on Suomen oloissa loistava pinnoite ulkoaltaalle. Sen käyttöikä on tavallisimmin kymmenen vuoden ympärillä – siis aika, jonka jälkeen asiakkaat päätyvät vaihtamaan allaspussin uuteen. Ja vaihtohan on tarpeen tullen kohtuullisen helppo tehdä.

Syynä vaihtoon on useimmiten ulkonäkö, erityisesti altaan vesirajaan kertynyt tumma likaraja, joka tekee altaasta vähemmän houkuttelevan. Mutta voisiko tälle ulkonäköseikalle tehdä jotakin? Voisiko allaspussilleen toivottaa pitkää ikää, joka tulisi päätökseen vasta, kun tuotteen elinkaari altaan vesieristeenä on tullut päätökseensä? Toivottavaahan olisi, että allaspussista voisi nauttia mahdollisimman pitkään!

Kyllä voi. 

Allaspussin puhdistus

Säännöllinen puhdistus alusta asti, sopivilla välineillä ja aineilla, auttaa mitä tahansa kodin pintaa pysymään kauniina pidempään – sama pätee allaspussiin. Allaspussin likarajan puhdistukseen löytyy allasmuovivalmistajamme oma puhdistusaine Alkorclean

Puhdistusaineen käyttö on helppoa: Laita suojakäsineet käteen, kostuta hankaamaton rätti laimentamattomalla puhdistusaineella ja pyyhi altaan vesiraja rätillä. Näppärintä reuna on pyyhkäistä suodattimen kunnollisen vastavirtahuuhtelun jälkeen, kun vesiraja on hiukan alempana.

Varoituksen sana tästä puhdistusaineesta on silti paikallaan! Jos kokeilet puhdistusainetta vasta, kun tilanne on päässyt pahaksi ja lika on pinttynyt, tästä aineesta ei ole käytännössä apua. Jos haluat pitää allaspussin kauniina pidempään, aloita heti ensimmäisistä kuukausista! Tällaisen kommentin saimme uuden allaspussinsa kanssa puhdistusainetta kokeilleelta asiakkaaltamme:

 ”Aine toimi loistavasti! Lyhyeksi jääneen uintikauden johdosta likaraita ei onneksi ollut kovin musta, mutta se lähti todella helposti ilman hankaamista pois.”

Tärkeää onkin välttää liian voimakasta hankaamista, joka voi rikkoa allasmuovin pintaa, ja saada lian pinttymään jatkossa helpommin!

Hoitamalla allasta huolehdit allaspussista

Puhdistuksen ohella ensiarvoisen tärkeää on altaan järkevä hoito. Kun pidät allasveden kunnossa uimareita varten, huolehdit samalla allaspussista:

  • Mittaa pH säännöllisesti, ja korjaa tarvittaessa oikealle tasolle.
  • Huolehdi, ettei klooritaso altaassa ole liian korkea, mikä voi valkaista allaspussia. Älä lisää monitehotablettia heti entisen liuettua tavan vuoksi, vaan muista mittaus! Liiallinen monitehotablettien käyttö myös edistää tummentuman kertymistä.

Kun annostelet allaskemikaaleja, huolehdi, etteivät ne joudu laimentamattomina suoraan kosketukseen allaspussin kanssa.

Käytä altaassa vesijohtovettä. Esim. kaivovesi on usein rautapitoista, mikä helposti värjää allaspussin.

Peseydy altaaseen mennessä (aurinkovoiteet yms. kertyvät vesirajaan).

Muista myös suojata allas talveksi! Jos altaassasi ei ole allaskatetta, peitä allas talvisuojapeitteellä likaantumisen estämiseksi.

Kaiken kaikkiaanhan allaspussi on ennen muuta huoleton altaan pinnoite. Pienellä huolenpidolla pidät allaspussisi kauniina pidempään!