Oma uima-allas ja mielikuva puhtaasta, turvallisesta ja kristallinkirkkaasta vedestä kuuluvat erottamattomasti yhteen, eikö niin?
Ehdottomasti.
Mutta se tarkoittaa myös, että mikro-organismeja – mm. bakteereja, viruksia ja levää – vastaan on taisteltava. Toisin sanoen allasvettä on desinfioitava.
Uima-altaan veteen päätyy taudinaiheuttajia esimerkiksi uimareiden iholta ja syljestä. Sama vesi on uima-altaassa tavallisesti pitkään, joten ilman veden desinfiointia taudinaiheuttajat pääsevät lisääntymään. Ja jos allasvettä lämmitetään, paranevat niin taudinaiheuttajien kuin levänkin lisääntymisolot entisestään.
Allasveden desinfiointiin on olemassa erilaisia tapoja. Näistä kloorin käyttö on tunnetuin ja pisimpään käytössä ollut tapa. Kloorilla on vedenpuhdistuksessa yli sadan vuoden historia.
Mutta ei UV-valolaitekaan uusi keksintö ole, UV-valoa on käytetty desinfiointiin yli 35 vuotta. Se tunnetaan kuitenkin huonommin, joten pieni esittely on ehkä paikallaan.
Miten UV-valolaite toimii?
UV-valolaitteen toiminta perustuu sähkömagneettisen säteilyn UV-C-spektriin (200-280 nanometriä). Tämä on mikro-organismeille – kuten bakteereille, viruksille ja vaikkapa leville – tappavin aallonpituus. UV-C-säteily läpäisee mikro-organismin soluseinämän tuhoten sen DNA:ta, jolloin mikro-organismi joko tuhoutuu kokonaan tai vähintäänkin sen lisääntymiskyky vahingoittuu.
UV-valolaite asennetaan uima-altaan suodatinkiertoon, hiekkasuodattimen jälkeen. Laite saa olla päällä aina, kun suodatinkierto on päällä – UV-valoa ei voi yliannostella.
Allasvesi kiertää siis UV-valolaitteen läpi aina suodatinkierron kautta kulkiessaan ja saa osakseen UV-C valoa. UV-valo tuhoaa mikro-organismeja jopa 99,9%. Juuri UV-valolaitteen läpi kulkenut vesi on siis erittäin hyvin desinfioitua!
UV-valo on itse asiassa tehokkain tunnettu desinfiointimenetelmä, koska se tehoaa kaikkiin mikro-organismeihin. Kloorikin on tehokas allasveden puhdistaja, mutta muutamat suolisto- ja korvainfektioita aiheuttavat taudinaiheuttajat ovat vastustuskykyisiä kloorille – UV-valo tehoaa myös näihin.
Riittääkö UV-valolaite uima-altaan desinfiointiin?
Jos UV-valolaite on teholtaan näin hyvä, eikö kloorin käytön saa unohtaa? Ikävä kyllä ei.
Suodatinkiertoon suodattimen jälkeen asennettava uv-valolaite puhdistaa tehokkaasti sen läpi kulkeneen veden. Mutta ennen kuin sama vesimäärä kulkee uudelleen laitteen läpi, vesi ehtii olla altaassa useita tunteja! Tästä syystä altaassa on oltava hiukan klooria – joko allaskemikaalina tai suolaklorinaattorilla tuotettuna.
UV-valolaitteen kanssa kloorin tarve on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin ilman sitä. Vapaata klooria kuluu altaassa vähemmän, ja UV-valolaitteen hoitaessa osansa altaan desinfioinnista, riittää matala klooritaso pitämään altaan veden kunnossa.
- Muista kloorin ja pH:n mittaus! Älä annostele klooria liikaa, vaan pyri löytämään alin klooritaso, joka riittää pitämään altaasi kunnossa.
Matalalla klooritasolla on iso merkitys esimerkiksi atooppisten uimareiden kohdalla. Mutta se on tottakai etu jokaiselle uimarille – samoin kuin uima-altaalle. Ja mainitsemisen arvoista on tietenkin myös vedenhoidon helpottuminen UV-valolaitteen kanssa.
UV-valolaite parantaa veden laatua
Vaikka klooria siis UV-valolaitteen lisäksi tarvitaankin, tekee UV-valolaite myös kloorin käytöstä miellyttävämpää. UV-valo nimittäin myös hajottaa klooriamiineja, jopa 80%.
Klooriamiineja eli sidottua klooria syntyy, kun kloori reagoi vedessä epäpuhtauksien kuten hien ja virtsan kanssa. Sidottu kloori saa aikaan ns. uimahallihajun, ja aiheuttaa mm. silmien ärtymistä.
Ilman uv-valolaitettakin tämä sidottu kloori hajoaa toki aikanaan. Mutta käytöstä riippuen sidottua klooria saattaa ehtiä altaaseen kertymään, jolloin suodattimelle on syytä tehdä runsaasti vastavirtahuuhtelua sidotun kloorin määrän vähentämiseksi, ja lisätä uutta vettä. Myös shokkiklooraus on syytä tehdä.
UV-valolaite sen sijaan auttaa ennaltaehkäisemään sidotusta kloorista aiheutuvia ongelmia, ja pitämään allasveden uimareille miellyttävänä myös tätä kautta!