Kylpytynnyrit ovat yleistyneet rytinällä. Siitä voisi päätellä, että suomalaisissa on koko joukko niitä, jotka haluavat kävellä uikkareissa lämpimään veteen myös pakkaskeleillä, lumihangessa. Mutta ei kai Suomen talvessa sentään uida voi ulkona kuin avannossa? Lämmityksenhän täytyy maksaa järjettömästi!

Joitakin altaasta haaveilevia saattaa surettaa Suomen kesän ja uintikauden lyhyys. Kuitenkaan uintikauden pidentämisen jopa yli talven ei tarvitse tarkoittaa huikeaa energianhukkaa, jos allas on oikein varustettu. Tähän kohtaa on tosin pakko todeta, että vaikka allasta käyttää vain normaalina uintikautena, ehtii siitä nauttia silloinkin! Eivätkä viluisimmat välttämättä hingu altaaseen, jos pakkasta on toistakymmentä astetta – vaikka veden lämpötila olisikin päälle 20 asteen 

Mitä altaan talvikäyttöön tarvitaan?

Jos altaan talvikäyttö kuitenkin houkuttaa, on se hyvä ottaa huomioon jo allasta rakennettaessa. Ulkopuolelta hyvin eristetty harkkoallas toimii talvikäytössä hyvin. Allaskate on hyvä varuste talvikäytönkin kannalta, ja se kannattaa ottaa altaan mitoituksessa huomioon, jos mahdollista.

Veden pinnan päälle eristeeksi sopii talvipakkasilla esim. eristepeite, jossa pressukankaiden välissä eristeenä on solumuovi. Naisen näkökulmasta tämä on rehellisesti sanottuna painonsa puolesta se miinus talviuinnissa. Riittävän pienessä altaassa saattaa eristepeitteen onnistua laittamaan kelluvan peitteen kelauslaitteeseen, kuten kuvassa. Mutta katteen alle kelauslaite ei mahdu, ja käytännössä peite on yleensä käsin sivuun taiteltava.

Pakkasella altaan suodatinkierron täytyy olla päällä koko ajan. Lämmityksenä tällaisessa altaassa on tavallisesti sähkölämmitin, mikä voi ajatuksena hirvittää. Mutta jotain altaasta tapahtuvan lämpöhukan määrästä eristepeitteen kanssa kertoo käytännössä se, että vaikka veden lämpötila on 28 astetta, ja allaskatteen päälle sataa lunta, lumi jää katteen päälle eikä sula pois.

Kokemuksia altaan talvikäytöstä

Itsellämme on ollut allas ympärivuotisessa käytössä muutaman vuoden. Ensimmäisenä talvena mies innokkaimpana kävi joka aamu uimassa. Muu perhe uskaltautuu altaaseen pakkasilla vain saunasta päin.

Kunhan vain uskaltautuu ovesta ulos ja altaaseen, on uinti talvihämärän ympäröimänä tähtitaivasta katsellen hieno kokemus. Mutta totuushan on, että lapsiperheessä talvikauden sairastelut tahtovat tuoda uintiharrastukseen jatkuvasti katkoksia. Joten myönnettäköön: itse uin viimeksi jouluaattona, ja tänä talvena päätimme tammikuussa jäädä odottamaan kesää. Maaliskuun aurinko paistaa ainakin täällä Pohjanmaalla jo hienosti, kesän uinnit lähestyvät.